Boala Hashimoto
(109 Votes)

Etiopatologie

 

Este cea mai frecventa forma de tiroidita cronica; a inregistrat o crestere aparenta in ultimii ani datorita imbunatatirii diagnosticului prin introducerea in practica medicala curenta a testelor serologice pentru anticorpi si punctiei bioptice tiroidiene.

Boala intereseaza aproape in exclusivitate sexul feminine si varstele peste 40 de ani.

Este o afectiune autoimuna, in care tiroida reprezinta tinta anticorpilor sintetizati in prezenta unor antigene tiroidiene: tiroglobulina,microsomii tireocitelor,componentele secundare.

 

Anatomie patologica

 

Interesarea glandei este focala,dar leziunile se pot extinde la toata glanda.

Macroscopic tiroida este moderat marita de volum, cu suprafata neteda si consistenta dura,insa  cu respectarea formei glandei.

Microscopic exista un infiltrat limfocitar focal sau difuz,cu distructie foliculara, fragmentari ale membranei bazale si fibrozari cu atrofie a parenchimului.

 

Tabloul clinic

 

Debutul bolii este de cele mai multe ori insidios,marcat de aparitia unei tumefactii in regiunea cervicala anterioara,care se mareste progresiv.Rareori debutul este brusc,acut, cu dureri in loja tiroidiana,accentuate de deglutitie.Tusea iritativa este un simptom obisnuit,la care se pot asocial dispnee,oboseala progresiva si crestere ponderala,paralel cu instalarea hipotiroidiei

Examenul local evidentiaza cresterea moderata de volum a tiroidei,glanda fiind difuz marita,dura,neteda,dureroasa; in aproximativ 20% din cazuri palparea evidentiaza structura  nodulara a glandei.

 

Diagnosticul

 

Diagnosticul pozitiv  se stabileste pe baza anamnezei,examenulului clinic si a examenelor paraclinice.In majoritatea cazurilor insa testele functionale tiroidiene evidentiaza normotiroidie.

Diagnosticul diferential se face cu gusa simpla,cancerele tiroidiene si celelalte forme de tiroidite.

 

Prognosticul bolii este favorabil

 

Tratament

 

Tratamentul este conservator cand diagnosticul de certitudine este posibil si consta in tratament medicamentos iar in unele cazuri se poate apela si la tratamentul chirurgical.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare