Dezlipirea de retina Imprimare Email

Dezlipirea de retina este o urgenta medicala care necesita tratament chirurgical imediat pentru a evita pierderea vederii.

Retina este tesutul sensibil la lumina aflat in interiorul ochiului in partea sa posterioara. In cazul dezlipirii de retina, retina este detasata de coroida (un strat subtire cu vase de sange care alimenteaza retina cu oxigen si nutrienti. Dezlipirea de retina lasa celulele retinei fara oxigen. Cu cat retina si coroida raman separate mai mult timp, cu atat este mai mare riscul de pierdere permanenta a vederii. Din fericire, dezlipirea de retina are semne clare si daca va prezentati la medic imediat ce le observati, sansele de vindecare sunt mari.


SIMPTOME


Dezlipirea de retina este nedureroasa. Semnele si simptomele sunt:
     - aparitia brusca a punctelor Fudds (senzatia ca vedeti puncte, panze de paianjen)
     - aparitia brusca de "flash-uri" luminoase la unul sau ambii ochi
     - aparitia unei umbre peste o parte a campului vizual
     - incetosarea brusca a vederii

Din pacate multe persoane care prezinta simptomele nu apreciaza corect urgenta si intarzie sa se prezinte la medic, cu speranta ca simptomele vor trece. In anumite cazuri simptomele dispar sau se diminueaza dar in urmatoarele zile apare orbirea permanenta.


CAUZE


Dezlipirea de retina poate sa apara ca urmare a:
     - traumelor
     - diabetului avansat
     - unor boli inflamatorii care afecteaza ochiul
     - schimbarilor ce pot sa apara in umoarea vitroasa (de ex micsorarea volumului)

Dezlipirea de retina se produce cand umoarea vitroasa, patrunde printr-o ruptura a retinei si se acumuleaza in spatele acesteia. Patrunderea umorii in spatele retinei poate sa aiba loc si prin mici gauri produse de subtierea retinei determinata de inaintarea in varsta sau anumite boli. Pe masura ce lichidul se acumuleaza in spatele retinei, aceasta se dezlipeste tot mai mult.

 

 

TRATAMENT


Tratamentul chirurgical este singura metoda de tratament a dezlipirii de retina. Exista mai multe tipuri de proceduri chirurgicale pentru a repara o dezlipire de retina. In functie de tip, marime si localizare, medicul va determina metoda optima. In general rata de succes a tratamentului este de peste 90%. Chiar in cazul in care reatasarea retinei reuseste, nu este garantata recuperarea vederii normale. Dupa interventia chirurgicala pot trece cateva luni pana la imbunatatirea vederii.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare